Mindanao voor beginnersde volgende generatie orienteerd zich op de buitenwereld

Reisverslag van Rob Swinkels.
winter 2000/2001
printable text

<vorig><terug><verder>

 

Deel 11.


Sumpay Mindanao

Een van de eerste contacten, zowel vanuit Nederland als op Mindanao zelf is de netwerk organisatie Sumpay Mindanao. Vanuit het kantoor in Iligan coördineren ze een breed netwerk van zo’n 50 NGO’s en PO’s verspreid over Mindanao met het zwaartepunt in de beide Lanao provincies. Het doel van het netwerk is de onderlinge contacten, solidariteit en samenwerking tussen NGO’s in binnen- en buitenland te versterken. Het gaat dus niet zozeer om gelijk gestemde organisaties met dezelfde focus te verenigen maar meer om op diverse issues, uiteenlopende organisaties samen te brengen. Dit varieert van het opstarten van een eigen milieuorganisatie vanuit de aangesloten lidorganisaties, ijveren voor gelijke rechten voor vrouwen, tot het organiseren van uiteenlopende acties en hulpprojecten tijdens de recente oorlog op Mindanao. Ook probeert men voor de leden contacten te leggen met buitenlandse organisaties en belegd men cursussen en trainingen. Het is dan ook op een door Sumpay georganiseerde computercursus dat ik veel andere organisaties ontmoet en verdere contacten leg.

Vanuit Nederland had ik al contact met Eva Olaer-Ferraren, de grote motor achter Sumpay en nu in Mindanao blijkt maar weer dat er niets gaat boven mensen echt ontmoeten. Zo afstandelijk en zakelijk als het mailcontact was, zo persoonlijk is het contact nu.
Eva is een intelligente sterke vrouw met een flinke dosis humor. Jaren van dienst achter de rug in uiteenlopende organisaties en nu naast Sumpay nog steeds actief in verschillende vrouwen organisaties. Verder is ze bereisd, wereldwijs en boven alles weigert ze in cynisme te vervallen over al het onrecht en de schijnbare onmogelijkheid om situaties te veranderen.
Ze blijft oprecht geloven dat verandering mogelijk is. Al met al levert dat schitterende discussies en gesprekken op. Zo’n mens!