Koerdistan; het land (noord)

Aankomst Diyarbakir, en de eerste politiecontrolbeeld uit het dorp van Giran en HIlat e. De gehele tijd dacht ik dat we te maken hadden met onze reisgidsen, die onze namen van een kladblaadje kwamen controleren, en ik heb er maar geen aandacht aan besteed. We arriveren s'avonds, gaan wat eten op een buitenterrasje in het drukke centrum en gaan snel naar bed. Morgen om acht uur vertrekken. Welkom in Koerdistan, waar iedereen over politiek praat en ook bijna iedereen een glimlach draagt, de warmste streek in Turkije, maar nu bewolkt en guur.

Nog voor dat wij in Elazig arriveren, zijn er al tientallen onderwerpen de revue gepasseerd; een boek met daarin een lijst van 3000 dorpen die tijdens de 15 jarige oorlog tussen Turkije en de PKK zijn ontruimd, verplaatsingen van kritische onderwijzers of medici, de investeringen van de Turkse staat aan het meer van Hazar, alwaar toeristenstadjes uit de grond gestampt zijn. Volgens onze gids Achmed heeft de staat sinds 1984 twaalf miljoen hectare bos verbrand (verspreid over heel Turkije), om te voorkomen dat mensen een bestaan kunnen opbouwen in een bepaalde regio, en dat veel van die bossen in Koerdistan in vlammen zijn opgegaan.
Op dit moment is er een taalstrijd gaande. 15.000 studenten in Istanbul tekenden een petitie voor het legaliseren van onderwijs van de Koerdische taal. De strijd gaat gepaard met hongerstakingen en arrestaties: 2000 studenten zaten enkele dagen vast, 150 werden in Diyarbakir gearresteerd.
Uiteindelijk arriveren we bij de zoveelste wegcontrole die eindigt met Turkse lessen, een foto en een gesprek over hip hop en waar een zone begint waar buitenlanders nog niet toegelaten worden. We mogen toch door. Op weg naar het dorp Sülüntas, waar twee van onze reisgenoten geboren zijn. Deze jongens, Giran en Hilat zijn 16 en 14 jaar en wonen inmiddels zes jaar in Engeland. Daartussen hebben vele vluchtelingen nog enkele jaren in Istanbul gewoond, dus echt veel weten zij niet meer van deze regio. Desalniettemin worden zij door familie met open armen ontvangen. Ze schieten veel foto's, zitten even op een ezel en rijden dan nog een stukje door om het graf van twee gebroeders Dogun te bezoeken. Deze broers zijn martelaren, waarvan één zelfmoord heeft gepleegd door middel van zelfverbranding. De andere broer is door het leger gedood. Voor onze Engelse reisgenoten is dit een indrukwekkend moment. Wij nuchtere Nederlanders staan er bij en kijken ernaar. Koerdistan loopt hier nog verder door naar het noorden. Het eindigt als de bergen ophouden, 80 kilometer voor je bij de kust van de zwarte zee komt. Maar wij stoppen op de terugweg weer in Elazig om te eten, voordat we doodvermoeid om half twaalf weer bij ons bedje aankomen.

 

Lees verder >>>>