COLOFON
|
Wethouder Lenie Scholten opent het symposium. |
georganiseerd. De organisatie hiervan lag in eerste instantie bij het Vredesburo, daarbij werd later aangeschoven door het Vredescentrum. De reden, om tot deze samenwerking te komen, lag in het feit dat het Vredescentrum een gelijksoortige activiteit gepland had en het leek alle partijen een goede zaak om hierin samen te gaan werken en beide thema’s te verwerken in een bijeenkomst. Met betrekking tot zowel het werk van het Vredesburo als Vredescentrum liggen hier mogelijkheden voor de toekomst: gebruik maken van elkaars netwerk en sterke punten om zodoende met een beter aanbod te komen.
De opzet van de middag was om aan de hand van korte inleidingen van de gastsprekers met elkaar in debat te gaan. De achterliggende gedacht was om zicht te krijgen in twee basisprincipes:
· onze maatschappij bestaat uit diverse groepen die elkaar benoemen als “De Andere” met alle (vijand)beelden die daarbij horen;
· Overheden en instanties vinden het uiterst belangrijk dat er gecommuniceerd wordt tussen alle groepen.
Deze uitgangspunten werden vervlochten met het begrip “Kleine Vrede”: geweld en vrede zijn niet alleen abstracte begrippen van conflicten op afstand maar ook gekoppeld aan de dagelijkse praktijk van opvoeding en “omgaan met elkaar”. Deze problematiek kan ook ontstaan uit de trauma’s die mensen meenemen vanuit hun vluchtelingenschap of voortkomen uit gevoelens van minderwaardigheid en discriminatie. We zullen als maatschappij ook met de problemen achter de verschillende culturele voordeuren moeten leren omgaan.
Wie waren er uitgenodigd als gastsprekers:
Ico Maly studeerde Vergelijkende Cultuur-wetenschappen en Ontwikkelingssamenwerking (optie politiek en conflict)aan de Universiteit Gent.Hij publiceert al jaren over beeldvorming en islam, racisme, en het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hij is hoofdredacteur van Kif Kif Mediawatch.
Publicaties:* Cultu(u)rENpolitiek*; De Beschavingsmachine.
v.l.n.r. Mohamed el Hadad, Ico Maly, Jean Paul Close |
Mohamed el Haddad is voorzitter van OVAA (Overleg Van Autochtonen-Allochtonen: stichting ter bevordering van diversiteit in Eindhoven) en beleidsmedewerker jeugd bij de Provincie Noord-Brabant. Hij is mede-initiatiefnemer voor het Marokkaans Platform Eindhoven.
Rob Witte is senior onderzoeker/adviseur bij IVA Beleidsonderzoek en Advies op het terrein van interetnische spanningen, radicalisering, jeugd en veiligheid. Hij is in 1995 gepromoveerd op een onderzoek naar overheidsreacties op racistisch geweld in Groot Brittannië, Frankrijk en Nederland. Zijn boek Al eeuwenlang een gastvrij volk. Racistisch geweld en overheidsreacties in Nederland 1950 – 2009 (Aksant, 2010) is hiervan een geactualiseerde bewerking. Andere publicaties:Interetnische Spanningen. Een draaiboek (SDU, 2003)
Sadet Karabulut |
Sadet Karabulut is Tweede kamerlid voor de SP sinds 2006. Zij is bestuurskundige en werkte als coördinator drugsbeleid Bijlmermeer en beleidsmedewerker voortgezet speciaal onderwijs. Zij was gemeenteraadslid in Amsterdam voor de SP.Zij houdt zich vooral bezig met sociale zaken (armoedebestrijding, bijstand, koopkracht en kinderbijslag) en integratiebeleid.In 2008 bracht zij de notitie 'Gedeelde toekomst op school en in de buurt' uit over het integratiebeleid.
Jean-Paul Close is organisatiedeskundige en initiatiefnemer stichting “Stad van Morgen”Onderscheiden met oorkondes voor innovatief ondernemerschap en zijn schrijfstijl, waarmee moeilijke onderwerpen in begrijpelijke taal weet over te brengen.Auteur van “Het handboek voor de (toekomstige) Marktleider” (maart 2005), “Succesgids voor ondernemers” (april 2007) en“Geheimen van echte Welvaart” (April 2009).
Het symposium werd voorgezeten door Helen Beeley,Zij is werkzaam geweest bij Prisma Brabant (organisatie die welzijns- en educatie-instellingen ondersteunt) en werkt momenteel als docent bij de Politieacademie.In de pauze en ter afsluiting is opgetreden door:· MC RIAGG met een rap over Eindhoven en de dichter ACG Vianen met een performance waarbij zijn visie op de multiculturele stad naar voren kwam.
Op de 28e mei 2010 waren ongeveer 75 mensen getuige van een boeiende meeting. De inleidingen hadden vooral bij Jean-Paul Close en bij Mohamed El Haddad een zeer persoonlijke dimensie, waardoor hun verhalen erg herkenbaar en invoelbaar waren. Centraal in beide voordrachten stond de verbintenis tussen de eigen persoonlijke situatie, het gezin en het begrip cultuur en identiteit. Bij Mohammed is zijn positie helder: “ik ben een Nederlander, een bewoner van de stad Eindhoven” deze simpele
constatering brengt hem in conflict met zijn eigen zoon die andere criteria aanlegt en zijn vader aanvalt op dit principe. Onderliggend probleem is de binding tussen het oude Moederland en het nieuwe Vaderland een verwarrend proces waarin emoties en belangen een rol spelen.
Bij Jean-Paul Close is het uitgangspunt dat door het aanknopen van relaties met iemand uit een ander cultuurgebied je telkens een ander optiek krijgt om naar cultuur en identiteit te kijken: aan den lijve is te merken dat je partner vanuit een andere set aan waarden en normen “kijkt”. Het opgroeien in een cultuur brengt reacties en opvattingen met zich mee, die niet altijd als een mooie mal passen als men de stap waagt om in een andere cultuur te gaan wonen en werken.
Bij anderen was het een verfrissende vorm van humor (Rob Witte en Ico Maly) of de naderende verkiezingen (Sadet Karabulut) die van invloed waren.
Rob Witte |
Rob Witte benadrukte vooral de “gemakkelijkheid” van tolerantie: Nederlanders zijn tolerant “als het niets kost”, als het de maatschappij rustig houdt. We zijn geneigd om zaken zo te benoemen dat ze geen stof doen opwaaien (wanneer is een moord racistisch?). Ico Maly sloot daarbij aan met zijn stelling dat het juist de veelgenoemde en geroemde media zijn die een bedenkelijke rol spelen in beeldvorming en informatie.
Sadet Karabulut was nog midden in de verkiezingsstrijd. Haar boodschap was daarom kort en krachtig: “door middel van politieke beïnvloeding is er nog een wereld te winnen”: de politieke keuze die mensen maken is wel degelijk van invloed op toon en inhoud van de discussie.
De invalshoeken waren zeer gevarieerd: van de betekenis van een dubbele nationaliteit via de inhoud van de Nederlandse tolerantie tot de cultuurbepaalde patronen die we overal tegenkomen. Belangrijk in de discussies, die gevoerd werden, was ook het thema “wij” versus “ zij”. We willen en moeten samenleven, maar dat gebeurt in een maatschappelijke context die het samenleven steeds problematischer maakt. De rol van de media kwam vooral bij de bijdrage van Ico Maly terug als onderdeel van een propagandamachine: de werkelijke inhoud komt niet aan bot, alleen korte “soundbites” bepalen de teneur van de discussie. Politiek gewin is er duidelijk voor partijen die de angst verheffen tot standpunt: zij belemmeren de maatschappelijke samenhang en verstoren allerlei positieve manieren om daaraan te werken.
Aan de hand van zijn persoonlijke levensverhaal illustreerde Peter Schmid de relativiteit van persoon, legitimiteit en identiteit: met humor en interesse in de medemens komen we een heel eind en hoeven we niet altijd bang te zijn “er niet bij te horen”. Het projekt multiculturele samenleving is geen goed geoliede machine, maar een lange en moeilijke weg, die alleen maar begaanbaar is als men zich interesseert voor elkaar en respect kan opbrengen voor het anders zijn. Identiteit is geen vastgelegd profiel, maar een vloeiend geheel waarbij soms alle grenzen vervagen en alleen maar “mensen” overblijven.
Rap en poëzie in de pauze en de nazit gaven het geheel een ontspannend tintje en de leiding was zeer professioneel in handen van Helen Beeley. Uit de reacties die we kregen kunnen we concluderen dat men het een zeer geslaagd geheel vond (en dat gold ook voor het samenwerkingsverband van Vredesburo en Vredescentrum).
Kortom: voor herhaling vatbaar. Een aantal thema’s, dat voor de toekomst genoemd is: Identiteit; Opvoeden: kunst en kunde; en een verdere uitwerking van De Kleine Vrede: geweld in de persoonlijke sfeer.
· de integrale opname van de middag (om alles nog eens terug te kijken en te beluisteren) is te bestellen via het Vredesburo: info@vredesburo.nl/040 2444707
Het Vredesburo was met informatie op de volgende gelegenheden:
- Jubileum DSE (Digitale Stad Eindhoven)
- Politieacademie
- Kleurrijke Stadfestival
Vrede-Leren is een platform voor de opbouw van een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid en voor geïnteresseerden, die daaraan willen bijdragen via vredeseducatie.
Sinds enige tijd is er vanuit Utrecht een kleine groep actief rondom Vredeseducatie. De doelstelling van de groep is om “Vredeseducatie” prominenter op de agenda van het onderwijs in Nederland te krijgen. Wij zien Vredesonderwijs dan ook als een wezenlijk bestanddeel van het schoolprogramma waarbij het een aantal onderwerpen bij elkaar brengt die nu nog teveel apart benaderd worden ( geweld op school, pesten. , treiteren, burgerschapskunde, sociale vaardigheden, omgaan met elkaar in een multiculturele samenleving).
Het Vredesburo doet mee in deze groep omdat het ook voor ons van groot belang is dat hier vorm , inhoud en bekendheid aan gegeven wordt, omdat “als men de oorlog niet wil men de Vrede moet leren” (een gezegde van jaren geleden maar nog steeds actueel), tevens gaat het Vredesburo vanaf september nadrukkelijker aan de slag met Vredeseducatie in Eindhoven.
Op dit moment bestaan de activiteiten van de werkgroep vooral uit: het bijhouden van de website (www.vrede-leren.nl), de planning voor een landelijke bijeenkomst in April 2011, en het aanleggen van een projectenbank. Voor de groep zoeken wij versterking omdat we te klein zijn om al de plannen uit te voeren die ter sprake komen.
Daarom: heb je tijd/zin/energie om je bezig te houden met Vredesonderwijs geef je dan op via het Vredesburo.
Punt 1990: Intercultureel kenniscentrum seksuele diversiteit.
|
Vredesburo Eindhoven maakt kans op een donatie van Books 4 Life Eindhoven en u kunt meehelpen om dat te bereiken! Aan de stemronde kunt u namelijk ook deelnemen! In de Books 4 Life-winkel(in de Outlet van Bibliotheek Eindhoven in de Witte Dame), staat van 26 juli t/m 7 augustus een stembus waarin klanten een stembiljet kunnen plaatsen met de twee projecten van hun voorkeur. Onder de twee winnende projecten wordt de helft van de jaaropbrengst van Books 4 Life Eindhoven verdeeld.
Books 4 Life is een keten tweedehands boekenwinkels, waar de opbrengst van gedoneerde boeken naar goede doelen gaat. Doordat Books 4 Life volledig gerund wordt door vrijwilligers, gaat minimaal 90% daadwerkelijk naar het goede doel. Op 9 september 2009 werd in Eindhoven de 5e vestiging geopend. De helft van de jaaropbrengst gaat naar twee vaste goede doelen, Amnesty International en Oxfam Novib. De andere helft gaat naar kleinschalige projecten die zich richten op armoedebestrijding of mensenrechten. Zie www.books4life.nl .
In het verleden heeft u reeds uw steun betuigd aan Vredesburo Eindhoven, waarvoor wij u zeer dankbaar zijn. Als het Vredesburo de donatie wint, zal deze besteed worden aan het stimuleren van educatie m.b.t. zinloos geweld op scholen en dit relateren aan oorlog en vrede. Wij hopen dan ook opnieuw op uw steun. Naast stemmen, kunt u het Vredesburo helpen door de hoogte van het mogelijke donatiebedrag te vergroten. Dat kan door het kopen en/of doneren van tweedehands boeken. De opbrengst van Books 4 Life Eindhoven van juli en augustus valt namelijk nog onder de jaaropbrengst, waarvan het Vredesburo kans maakt op een kwart.
U kunt het Vredesburo op 3 manieren steunen:
1. Stemmen op Vredesburo Eindhoven in de Books 4 Life-winkel in Eindhoven van 26 juli t/m 7 augustus
2. Boeken kopen bij Books 4 Life Eindhoven in juli of augustus. Dit kan ook via internet. (Let op! In de outlet bevinden zich zowel afgeschreven bibliotheekboeken als Books 4 Life-boeken. Alleen boeken met een Books 4 Life-sticker op de achterkant gaan naar het goede doel!)
3. Tweedehands boeken doneren aan Books 4 Life Eindhoven in juli of augustus. Boeken kunnen ingeleverd worden bij 2 kadowinkels van Lunet zorg: Twinkelbel, Kleine Berg 54 in Eindhoven en De Buitelaar, Vincentiusstraat 5 in Geldrop (Alleen boeken van goede kwaliteit worden geaccepteerd. Zie voor de exacte criteria voor te doneren boeken en de openingstijden van de Lunet zorg-winkels www.books4life.nl ).
De stemprocedure houdt in dat u een stem moet uitbrengen op 2 projecten. Naast Vredesburo Eindhoven, kunt u een keuze maken uit de volgende stichtingen.
Bondo Kids: revalidatiecentrum in Kenia voor kinderen met een lichamelijke handicap.
Compassion: bevrijdt kinderen van armoede in Jezus’ naam
Prithipura Third World Activities: tehuizen voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapte kinderen in Sri Lanka
Wij hopen op uw steun!
Met vriendelijke groet,
Vredesburo Eindhoven
Donateurs en relaties buiten de regio Eindhoven kunnen per e-mail hun stem uitbrengen op 2 van de genomineerde stichtingen. Dat kan naar het e-mailadres: books4life.eindhoven@gmail.com.
Stemmen in andere winkels dan de vestiging in Eindhoven is niet mogelijk.
terug
Op 24 september organiseert het Vredesburo, samen met Stichting Vrij Oost-Timor en filmhuis Broet, de vertoning van de film Balibo. Tijdens de voorstelling zal ook de weduwe van een van de vermoorde journalisten aanwezig zijn. De vertoning vindt plaats in filmhuis Broet, Strijp-S (gebouwSBX), Glaslaan 2, 5616 LW Eindhoven. De entree is 5 Euro. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij het Vredesburo.
De film Balibo, gebaseerd op de ware feiten omtrent de dood van vijf journalisten in het Oosttimorese stadje Balibo in 1975, is in Indonesië verboden. Echter, kopieën van de DVD worden op de zwarte markten volop te koop aangeboden - en gekocht!
Balibo vertelt het verhaal over de verdwijning van vijf journalisten, en onthult de feiten die 30 jaar lang voor het publiek èn de naaste familieleden verborgen werd gehouden.
Achtergrond
1975: Oost Timor, toen nog een Portugese kolonie, bereidt zich voor op onafhankelijkheid en heeft al een regering gevormd. Het Indonesisch leger staat echter op het punt om Oost Timor binnen te vallen. Vijf journalisten van de Australische netwerken Channel 7 en Channel 9 bevinden zich in het grensplaatsje Balibo, waar ze werken aan de berichtgeving over een mogelijke invasie. Ze verdwijnen spoorloos; familieleden horen niets meer van hen.
De Indonesische en Australische regeringen hielden ruim 30 jaar lang vast aan de officiële verklaring dat de journalisten per ongeluk in een kruisvuur zijn omgekomen. Vraag bleef echter al die jaren waarom de Australische premier Whitlam dagen lang heeft gewacht voordat hij het bericht over hun dood doorgaf aan de familieleden van de journalisten. Onder druk van familieleden en actiegroepen wereldwijd was begin 2007 een Australische rechter bereid was de zaak te heropenen. Bewijsmateriaal werd opnieuw bekeken en getuigen werden opnieuw gehoord. Belangrijk resultaat van het onderzoek was dat De Vijf doelgericht om leven zijn gebracht en opeenvolgende Australische regeringen de zaak bewust gesloten hebben gehouden.
Regiseur Robert Connolly heeft het verhaal over de Balibo Vijf goed gedocumenteerd. Hij laat daarbij de gebeurtenissen zien door de ogen van een zesde Australische journalist, Roger East, die ook in Oost Timor om het leven kwam, neergeschoten op de dag van de invasie, op de kade van de hoofdstad Dili.
Door het vertrek vanverschillende medewerkers in de afgelopen jaren is er een duidelijk gebrek aan inbreng en werkkracht ontstaan bij het Vredesburo. We zitten nog vol ideeën en er is nog zoveel te doen. We zijn dan ook dringend op zoek naar mensen, die als vrijwilliger het werk van het Vredesburo mede willen vormgeven.
Hiernaast zijn er altijd allerlei praktische dingen te doen, waar je je voor langere of kortere tijd voor in kunt zetten.
Ben je geïnteresseerd neem dan contact met ons op of geef het door aan anderen, die een leuke en zinvolle tijdsbesteding zoeken.
terug
(ingezonden mededeling)
Buurten voor Vrede
Door Myriam Braakhuis
Buurten voor Vrede is het motto van de Vredesweek 2010. Gewoon over de heg heen, op het plein, bij de school, in de winkel, het wijkcentrum of de kerk. Met elkaar praten over hoe we ons thuis kunnen voelen in onze buurt, samen! Wie goed om zich heen kijkt, ziet al talloze voorbeelden van mensen die dat doen: buurten voor vrede. Samen maken ze van hun buurt een buurt voor vrede. Recent onderzoek wijst uit dat mensen zich weer veiliger voelen in de eigen leefomgeving. In bijna alle steden in
Nederland zijn de meeste buurten, ook de zeer problematische buurten, leefbaarder en veiliger geworden. Zeker is dat ook het gevolg van de vele kleine en grotere initiatieven die we vrijwel overal tegenkomen. Buurtbewoners zijn weer burger van hun buurt geworden.
Na de moorden op Fortuyn en Van Gogh schrok de politiek wakker. Samen riepen de volksvertegenwoordigers: “We zijn de binding met het volk kwijt, we hebben de ernst van de problemen niet onderkend. Wij liepen, als politiek, achter bij de maatschappelijke ontwikkelingen.” Verbetering werd beloofd, maar we zitten opnieuw met één belangrijke vraag: loopt de politiek, vandaag de dag, opnieuw bij de maatschappelijke ontwikkelingen achter? Ziet ‘Den Haag’ wel voldoende dat vele burgers, inmiddels de schrik en de angst voorbij, zelf actief zijn geworden? Zien onze parlementariërs voldoende het opkomende verschijnsel van het buurten voor vrede, of laten zij zich nog steeds door vijandbeelden en banale retoriek verleiden om toch vooral niet soft over te komen?
Wij ontkennen het spanningsveld niet. Aan de ene kant zijn er de bedreigingen voor het vreedzaam samenleven, in de vorm van jongeren en anderen die overlast veroorzaken, maar ook in de vorm van vijandigheid jegens grote groepen burgers, islamofobie, de groeiende aanhang voor Wilders. Aan de andere kant zien we de vele positieve lokale initiatieven. Zou meer aandacht voor het positieve niet een goed tegengif zijn tegen het venijn dat velen in het politieke en publieke debat injecteren? Wij denken dat dit in ieder geval de moeite waard is! Wij roepen Nederland op tot buurten voor vrede.
Kijk op www.vredesweek.nl voor tips om zelf te buurten voor vrede. Hier vindt u onder andere het werkboek Buurten voor Vrede met praktische adviezen. Wilt u begeleiding bij het opzetten van uw eigen initiatief, mail dan naar buurtenvoorvrede@ikvpaxchristi.nl.
Myriam Braakhuis werkt bij IKV Pax Christi