COLOFON nr. 33 april/mei 2006 redactie: Berrie, Anita, Hans, Vincent, Martin, Anje, Bo, Marloes, Carolien en Patrick Redactieadres: Stichting Vredesburo Eindhoven Grote Berg 41 5611 KH Eindhoven tel/fax: 040 2444707 e-mail: info@vredesburo.nl Postbanknr: 5265491 Deze nieuwsbrief verschijnt 4x per jaar. De volgende nieuwsbrief zal in augustus 2006 verschijnen.
DE LEILINDE: EEN REIS DOOR DE WERELD
VOORWOORDDe geduldige wachter wordt beloond. Dit keer een extra dikke nieuwsbrief met daarin o.a. een verslag van een Reis door de Wereld in Reusel en een tweetal nieuwe rubrieken: "Zijn en Doen" en Raar maar Waar. In Zijn en Doen wordt regelmatig verslag gelegd van activiteiten, waar het Vredesburo in de laatste maanden aan heeft meegedaan. Hiermee wordt geprobeerd de losse verhalen, zoals die tot nu toe in deze nieuwsbrief verschenen, binnen een kader te presenteren. In Raar maar Waar zullen we incidenteel opvallende verhalen, die we in de wereld vinden, presenteren. Een groot deel van deze nieuwsbrief wordt gevormd door het jaarverslag van 2005. Hierin staat systematisch beschreven, wat er het afgelopen jaar allemaal door het Vredesburo is gedaan, georganiseerd en wat we nog aan aangename en onaangename dingen hebben meegemaakt. Een groot deel daarvan is natuurlijk al in eerdere nieuws-brieven(uitgebreider) te lezen geweest, maar het is altijd verhelderend om alles een keer op een rijtje te zetten. In deze nieuwsbrief natuurlijk ook de Stageperikelen. Hier is weer een nieuwe naam te lezen. Ook zult u een eerdere naam missen. Het is wat rommelig geweest met de stagiaires de afgelopen tijd. Een tijd terug is er een nieuwe stagiare gestart. We hebben 1 week van hem kunnen genieten, daarna hebben we hem niet meer gezien. We kregen berichten van wat problemen binnen de familiaire kring en beloften, dat hij weer snel aan de slag zou gaan. maar uiteindelijk heeft hij toch maar besloten te stoppen met zijn stage bij het Vredesburo. De reden hiervoor is mij tot nog toe volkomen duister. Suzanne, die zich in de vorige nieuwsbrief heeft geïntroduceerd, is om persoonlijke redenen gestopt. Tenslotte vindt u in deze nieuwsbrief natuurlijk ook de rubriek De Biep, met daarin weer diverse interessante nieuwe aanwinsten. Ten overvloede wil ik hierbij nogmaals aangeven, dat alle boeken uit deze rubriek, en vele honderden meer, gratis geleend kunnen worden bij het Vredesburo. Tenslotte. De volgende nieuwsbrief staat gepland voor augustus en niet voor juli. Dit komt omdat het Vredesburo de hele maand juli gesloten zal zijn voor de vakantie. Eind augustus zal dan ook de volgende nieuwsbrief verschijnen. We hopen daarna weer terug te gaan naar het bekende schema.
STAGEPERIKELENZo, daar zijn we dan weer, een update over onze Projectstage vanuit t Vredesburo. We zijn nu alweer ongeveer een maand of vier aan ons project aan t werken dat de jeugd op Stratumseind gaat inlichten over de aandacht besteed gaan worden aan alcohol en drugmisbruik, geweld en agressie, discriminatie, en t loverboyprobleem. We zijn begonnen met het uitzoeken wat de jeugd van Stratum nou zelf eigenlijk van de situatie vindt, waar de problemen liggen en wat zij een oplossing zouden vinden. We zijn gaan praten met de jeugd, en we hebben gesprekken gehad met bijvoorbeeld de buurtbrigadier en we zijn ook in overleg met de JIPbus.
CMV-studenten.. gevaren van t uitgaansleven op Stratums Eind.
Hallo lezers, Ik ben nieuwe stagiaire van het vredesburo, daarom ga ik mijzelf eens even voorstellen aan jullie. Ik ben Patrick van de Ven, 19 jaar, woonachtig in Helmond, en volg de opleiding Sociaal Cultureel Werk. Hierbij zit ik nu in mijn eindejaarstage.
Als je zo kijkt naar de wereld dan denk je van alles, Solidariteit, veiligheid, terrorisme, armmoede, rijkdom, macht. Dit zijn punten die wij niet alleen kunnen verbeteren of aanpakken maar we kunnen deze punten wel onder de loep brengen en er wel activiteiten/ festivals/ voorlichtingen e.d. voor organiseren. Ik hou me bewust bezig met de nieuwe ontwikkelingen in de wereld stomweg, omdat het gewoon belangrijk is om te weten wat er allemaal speelt in de wereld en dat je niet alleen kijkt naar wat er allemaal rond je bedshow gebeurd, want de wereld is groter dan je denkt!! Dit is een belangrijk statement waarom ik dus voor het sociaal werkgebied heb gekozen. En nog geen seconde spijt van heb gehad! Hopelijk kan ik bij Stichting Vredesburo ook mijn steentje bijdragen en werken aan een leuke, gezellige maar vooral leerzame tijd. Groeten Patrick.
Ook hebben we donderdag 24 april voor de Rabobank gestaan. Food not Bombs en het Vredesburo. Als protest tegen de Rabobank, die investeert in oorlogsschepen voor Indonesië. Dit was erg rustig verlopen. Verder heb ik ook nog het lagerhuis debat over arbeidsmigratie bijgewoond. De komende weken ga ik verder werken aan het ontwikkelen van mij visie en het project verder uitwerken, Food not Bombs de volgende maand, en andere projecten. Ook heb ik nog een gesprek met mijn bpv docent (oeioei, spannend) over het verloop van mijn stage hier bij het Vredesburo. Zaken die ik nog hoop te leren in de toekomst zijn: goed organiseren en geordend werken. Goed, dat was het verhaaltje weer.
DE BIEPDe volgende boeken zijn nieuw binnengekomen:
Het boek is een spectaculaire ooggetuigenverslag van zijn verblijf aan de frontlinie. Daarnaast geeft Fisk een uiterst kritische analyse van de manier waarop de geschiedenis van het Midden-Oosten gevormd is door de inmenging van de Verenigde Staten en andere supermachten, en laat hij zien hoe het lot van vele miljoenen burgers is bepaald door krachten die hun landsgrenzen ver overstijgen. Hij beschrijft op een boeiende manier zijn ervaringen en belangrijke gebeurtenissen die de afgelopen 30 jaar plaats vonden in het Midden Oosten, maar gaat ook verder terug in de tijd. Hij geeft aan wat de gevolgen zijn van de westerse invloeden in het Midden Oosten al vanaf de eerste wereldoorlog, waarin zijn vader soldaat was. Fisk geeft ook ooggetuigenverslagen weer, van de ervaringen en belevenissen van oude veteranen uit diverse oorlogen. Zo komen al die westerse interventies als het ware tot leven. Robert Fisk weet de juiste vragen te stellen over deze gebeurtenissen, maar ook over wat er nu allemaal gebeurt, o.a. in naam van het "terrorisme"een term om van alles mee te bedekken en angst mee te zaaien. Wie dit boek leest, begrijpt de samenhang tussen de conflicten in het Midden-Oosten en het wereldwijde terrorisme. Op zondag 5 februari dit jaar zond de VRT een goed interview uit met Robert Fisk in de uitzending "Spraakmakers" naar aanleiding van dit boek. Om de vele verhalen overzichtelijker te maken staan er diverse landkaarten in het boek en achter in het boek op pagina 1371 (jawel) een chronologie van de belangrijkste gebeurtenissen voor het Midden-Oosten, vanaf de geboorte van de profeet Mohammed tot aan 2005.
Sandra Roelofs is in 1968 in Terneuzen geboren en woont momenteel in Tbilisi, Georgië. Ze is van opleiding tolk/vertaalster Frans en Duits. Naast werkzaamheden die zij in Georgië als presidentsvrouw verricht, heeft ze talloze ontwikkelingsprojecten in Georgië opgezet, doceert ze Frans aan de universiteit van Tbilisi en werkt ze incidenteel als tolk.
Auteur Jesse Goossens neemt iedereen die dit boek openslaat mee op een avontuurlijke reis over de wereld. Als lezer bezoek je scholen in Rwanda, projecten in Israël, vluchtelingenkampen in Palestina, sloppenwijken in Mali en een vergadering in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Je maakt kennis met kindsoldaten die zijn teruggekeerd uit de oorlog, kinderen die zichzelf moeten zien te redden in de straten van Afrika, en jongens die voetballen met een opgerold T-shirt als bal omdat ze niets anders hebben. Je ontmoet atleten uit alle windstreken die je vertellen waarom ze zo graag sporten, en beroemde ambassadeurs van Right To Play, zoals ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties, Adolf Ogi, die duidelijk maken waarom zij deze organisatie met hart en ziel steunen. In het boek staan verschillende spelletjes kort en duidelijk uitgelegd om leuk en makkelijk na te spelen. Door de vele prachtige fotos is Right To Play een feest voor het oog, een boek voor jong en oud en zeer waardevol schoolmateriaal. Bezoek ook de website www.righttoplay.nl voor meer informatie over de organisatie, opgericht door drievoudig wereldkampioen schaatsen en drie maal olympisch goud winnaar Johann Olav Koss.
ZIJN EN DOEN!
Wat heeft het Vredesburo in de laatste maanden o.a gedaan. ACTIE RABOBANK Donderdag 27 april. De landelijke actie tegen de Nederlandse export van oorlogsschepen naar Indonesië. Het Vredesburo en de organisatie Food Not Bombs in samenwerking met de campagne Stop Wapenhandel voerden actie in eindhoven. De Rabobank en de ING hebben 1 miljard euro uitgetrokken om garant te staan voor de levering van oorlogsschepen aan Indonesië en daar zijn we zeker niet mee eens!! Dus met spandoek, een stapel flyers en lekker eten hebben we een middag voor de Rabobank doorgebracht. We kregen veel goede reacties van passerende mensen en ook Theo Maassen, die toevallig bij de Rabobank moest zijn, was zeer geïnteresseerd van onze actie!
Zaterdag 13 en 14 Mei was het alweer zo ver. De Afrikaanse dag in de beursgebouw! Fijne muziek, lekker hapjes, mooie Afrikaanse kleding en sieradenkraampjes. En natuurlijk interessante, ideologische en sociale informatiekraampjes met betrekking tot het werken aan een beter Afrika. Het Vredesburo stond met een kraam met informatie over en presentatie van het project "Radios for Life". Een project voor het inzamelen van radios om de dorpen in Sierra leone te ondersteunen. Daarbij hadden we een (mini)katoenboom, die als een nationale monument in de stad Freetown wordt gezien, bij ons geplaatst om te laten decoreren en versieren door de kinderen. De sfeer was heel goed, maar druk was het jammer genoeg niet. Waar het aan ligt is moeilijk te zeggen, misschien aan de PR, het mooi weer buiten of de locatie, die bijna niet de gezelligheid te bouwen is. Mijn persoonlijke mening: ik mis de natuur en de buitenlucht in zon hal!
De rechter in Maastricht heeft de uitspraak gedaan in de strafzaak tegen de activisten die zijn opgepakt bij de ontruiming van de Schinveldse bossen op 9 en 10 januari. Zes activisten zijn vrijgesproken omdat ze te lang vastgehouden zijn en de overige activisten zijn veroordeeld tot 240 euro boete voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Dat betekent dat, als de regenten uit Den Haag alsnog besluiten de rest van het bos te gaan kappen en er komt weer een actiekamp, de kans bestaat dat die boete wel betaald moet worden als je weer opgepakt wordt! Groenfront heeft in elk geval duidelijk gemaakt aan de rechter dat we ons niet laten weerhouden als de natuur weer bedreigd wordt door zon belachelijke reden als een stel bejaarde NAVO-vliegtuigen!
Foto Lets meet Africa: Guus Velthuis
Op 19 t/m 21 mei vond in Nijmegen het tweede Nederlands Sociaal Forum plaats. Op het Radbout Universiteitsterrein waren vele organisaties aanwezig onder het motto: een betere wereld is mogelijk. Het programma bestaat grotendeels uit workshops en discussies, maar daarnaast zijn er ook muziekgroepen, kraampjes, hapjes, films, etcetera. Onder de aanwezigen ook Dries van Agt, Harrie van Bommel en flink veel andere politici. Het Nederlands Sociaal Forum is voortgekomen uit verschillende bewegingen die zich in Nederland hebben afgespeeld, waaronder Keer het Tij en vanuit de studentenbeweging: het globaliserings-festival. Het Vredesburo is aanwezig met de mondiale mobiele expositie. Als kleine organisatie zijn wij zeer vaak bereid om aan de discussies mee te doen, maar als kleine organisatie hebben we ook de mogelijkheid alternatieven te laten zien. Terwijl vele mensen hun best doen de serieuze onderwerpen, die aangesneden worden, uit te dragen op een manier die ook nog leuk is, heeft de mondiale mobiele expositie de mogelijkheid leuke dingen te doen en daarbij de serieuze kant te belichten. Jammer dat het bijzonder slecht weer was, vooral voor hen die aan het buitenprogramma meewerken, maar goed dat we creatief zijn. We zijn onder de loopbrug gaan staan, zodat zelfs toen de hagel knikkergroot werd, de expositie buiten toch nog doorgang kon vinden. Maar de publieke belangstelling wordt natuurlijk wel minder bij dergelijk weer. Na een kleine volksraadpleging was het het schilderij van de Senega-leze kunstenaar Samba Thiam die de meeste waardering ontving van de bezoekers. Het schilderij one love spreekt over de mensen van de wereld die aan de wereld zuigen om te overleven. Gelukkig ademen zij ook weer uit en daar leeft de wereld van. Zo komt dat tezamen in de vorm van een omarming en een hartje. Met groen van de natuur en zonnestralen van de ruimte: one big love. meer informatie www.sociaalforum.nl, indien je gaat naar: verslag 2007 en dan naar 'video' kun je een filmpje zien van de mondiale mobiele expositie.
RAAR MAAR WAAR
In Zweden gebeurde vorig jaar iets heel bijzonders: een hele accumulatie van kwallen blokkeerde de koeltanks van een van de drie kerncentrales van Oskarsham in het zuidoost van Zweden. Hoe dat is ontstaan is nog steeds de vraag, maar het is hen wel gelukt om een dag de reactor, waar Zweden 10 procent van haar energie produceert, stil te leggen! Bedankt kwallen! En nu nog een actie waarmee ze voorgoed sluiten!
DE LEILINDE:SCHOOLVOORBEELD VAN EEN GOED PROJECT
"Een reis door de wereld".
Groep 6 en 7 zijn vanaf maandag 13 februari 2006 gestart met het project "Een reis door de wereld. Een gezelschap van 4 personen van het Vredesbureau in Eindhoven kwam ons project inleiden. Ze kwamen als reizigers in de klas met een koffer, en vroegen de kinderen naar hun reiservaringen. Ook mochten ze iets vertellen over Reusel. Ze hebben een koffer achtergelaten met spulletjes uit verschillende landen.
Op maandag 22 februari kregen de groepen 6 en 7 bezoek van Gerda Lavrijsen, docente aan het ROC-Eersel met 4 volwassen leerlingen uit Somalië, Marokko, Afghanistan en uit Thailand. Zij kwamen aan de kinderen vertellen wat ze al geleerd hebben in de tijd dat ze in Nederland zijn. De kinderen luisterden aandachtig en er werden volop vragen gesteld. In het begin was het voor de dames wel even wennen voor zon volle klas met kinderen. Op het eind zong zelfs een vrouw een Thais liedje. Er werd gesproken over cultuur, kleding, werk, school, voeding en nog veel meer. Het was erg interessant.
Saddah uit Somalië kwam donderdag 23 februari vertellen over haar land, de kleding en het eten. Alle kinderen mochten een soort loempias proeven, die in de klas gebakken werden.
Het was heel leerzaam en we zijn veel te weten gekomen over Suriname. Ook hebben we nog een Surinaams gerecht Phulauri geproefd ..mmmmm het was lekker. Een leerling heeft speciaal voor dit project van zijn neef didgeridoo les gehad. We mochten het ook allemaal proberen, maar ons lukte het niet.
Dit bezoek heeft veel indruk op de kinderen gemaakt.
Het vredesburo uit Eindhoven had weer alles uit de kast gehaald om er een geweldige kookmiddag van te maken. Allereerst moesten er allerlei groenten gesneden worden. Deze werden even gekookt, daarna werden de groenten in wonton -velletjes gedraaid. Daarna moesten ze nog een paar minuten koken. Wontons worden in de soep gegeten. Ook mochten de kinderen hun eigen pannenkoekjes klaarmaken en... opeten mmmmmm en smullen maar.
Bij de gymles kregen we bij meester Ruben , juffrouw Amoy en onze eigen juf of meester een groene voetbal uit Afrika om mee te voetballen. De vlag veroveren uit Mali en nog een paar spelletjes allemaal uit de tas: De wereld in een sporttas.
Een uitgebreid fotoverslag kunt u vinden op de website van de Leilinde: http://www.deleilinde.nl/. U moet dan kijken onder het kopje projekten en dan klikken op het menu-item "Een reis rond de wereld".
JAARVERSLAG 2005Klik op het plaatje om naar het jaarverslag te gaan! |