Gedetailleerde informatie over het geselecteerde boek. Terug naar zoekresultaten 

 Terug naar zoeken 


Vindplaats:B 6.66 
Titel:Geldschieters van de wereld 
Auteur: Ludi Boeken en Sarah Bartlett 
Samenvatting: Weer actueel dankzij de Euro-crisis."Politiek en economie zitten aan elkaar vast. je kunt niet oordelen over bankleningen aan landen, zonder de politiek daarbij te betrekken. Maar aan de andere kant betekent dat niet, dat als een land een andere ideologie of politieke filosofie heeft dan de onze, dat de lening daarmee direct een 'slecht risico' is. Daarom moet je afwegen, niet of je van een bepaald regime houdt, maar of het aan zijn verplichtingen zal voldoen ...'Aldus David Rockefeller, president van één van de machtigste banken (toentertijd) van de wereld, de Chase Manhattan Bank uit New York. Hij was ook politicus, althans , als bankier speelde hij in onze wereld een belangrijke rol. Over de politieke rol, hoe banken internationaal - multinationaal - opereren, de gevolgen voor ons en voor landen in de derde wereld, en over de rol die het Internationale Monetaire Fonds - het veel in de krant genoemde, maar voor velen onbekende IMF - in dat geheel speelt, gaat dit verhaal. 
Redactie:  
Uitgever: Een Kosmos/Vara/Novib Uitgave 
Jaar van uitgave: 1980 
Taal: Nederlands 
Aantal aanwezig:
ISBN/ISSN: 90 215 1010 3 
Editie:  
Ondertitel: De internationale particuliere banken. Het Internationale Monetaire Fonds 
Foto's: zwart wit foto's van loek Groenendijk, Sarah Bartlett, Ludi Boeken, ABC-press, ANP-press, RBP en jan Stegeman. 
Opmerkingen: een wereldkaart op bladzijde 24, 68, 69 Boek is uitgegeven naar aanleiding van twee door de Vara uitgezonden documentaitres.  
Aantal pagina's: 87 
Serie:  
Trefwoorden: Internationale particuliere banken, IMF, Geldschieters, internationale expansie, Eurogeld, Euro's, Chili, kredietwaardig, monetairisme, politiek, machteloosheid, Jamaica, social democratie, Groot Brittannië, derde wereld,