Gedetailleerde informatie over het geselecteerde boek. Terug naar zoekresultaten 

 Terug naar zoeken 


Vindplaats:B 5.65 
Titel:Inzicht in alledaags racisme 
Auteur: Philomena Essed  
Samenvatting: Deze studie geeft een systematische analyse van racisme in Nederland en de Verenigde Staten. De Theorie van alledaags racisme overstijgt het niveau van het persoonlijke. Ervaringen krijgen betekenis in een historische en structurele context van "ras" constructies en etnische verhoudingen. De analyse weerlegt de mythe dat racime in de VS wel structureel zou zijn en in Nederland niet: het zijn varianten van hetzelfde probleem. De studie gaat in op cruciale vragen die in de sociale wetenschap zelden eerder werden gesteld: Hoe wordt racisme ervaren in de alle-daagse situaties? Hoe herkennen zwarte mensen bedekte vormen van racisme? Wat voor kennis hebben zwarte mensen over racisme en hoe verwerven ze deze kennis? Hoe kan deze kennis worden gebruikt bij het bestuderen van racisme? De auteur spreekt in haar onderzoek - onder hoog opgeleide vrouwen - van een complexe dynamiek tussen het racisme dat zich ontwikkelde in koloniale relaties en de meer verfijnde vormen van marginalisering en repressie in een cultureel pluralistisch model van etnische relaties. Om deze, vaak subtiele, processen te doorgronden analyseert zij een scala van praktijken die op het eerste gezicht normaal en acceptabel lijken. Het resultaat is een vaak vernieuwende kijk op een ingewikkeld sociaal vraagstuk." Philomena Essed is universitair docent aan de universiteit van Amsterdam.Ze schreef o.a. Alledaags rascisme (1984)  
Redactie:  
Uitgever: Het Spectrum BV 
Jaar van uitgave: 1991 
Taal: Nederlands 
Aantal aanwezig:
ISBN/ISSN: 90-274-2703-8  
Editie: Eerste druk 
Ondertitel: Theorie, praktijk en ervaring van racisme. Interdisciplinaire studie, van belang voor beoefenaren van de etnologie, sociale psychologie, sociologie, communicatiewetenschappen en met name van vrouwenstudies. 
Foto's:  
Opmerkingen: Een paar figuren en tabellen. 
Aantal pagina's: 376 
Serie: Aula boeken. Het wetenschappelijk boek 
Trefwoorden: rascisme, racisme, Nederland, Verenigde Staten, vrouwen, opleiding, sollicitaties, Euro-Amerikaanse waarden, alledaags racisme, generaliseren, interdisciplinaire studie, etnologie, sociale psychologie, sociologie, communicatiewetenschappen, vrouwenstudies,