Samenvatting: | Het belangrijkste wapen van een totalitair regime als het Sovjet-Russische is de propaganda. Die omvat veel meer dan de verheerlijking van de leiders en hun beleid: ze is een nooit aflatende indoctrinatie van de bevolking via de media, de kunsten en het onderwijs. Haar bedoeling is in theorie de schepping van een 'nieuwe, socialistische mens,' in feite is ze erop gericht het kritisch vermogen van de burger helemaal uit te schakelen. Daarbij neemt de berichtgeving over het buitenland een belangrijke plaats in.
Renate Lesnik kent een deel van de sovjet propagandamachine van binnenuit: ze werkte enkele jaren op de afdeling uitzendingen voor het buitenland van Radio Moskou. In haar boek beschrijft ze hoe de machine precies functioneert en welke mensen haar bedienen. Paranoia en cynisme bepalen de sfeer op de Moskouse radio. Lesnik weet waarover ze praat analyses van de Sovjet berichtgeving over Afghanistan, Polen en de Olympische spelen illustreren haar beweringen.
Radio Moskou roept u is géén boek over fysiek geweld in de Goelag, maar over de systematische geestelijke verminking van de burgers van het grootste land van de wereld, én over de voortdurende poging om hetzelfde te doen met allen die het oor lenen aan Radio Moskou.
  |
Trefwoorden: | Radio Moskou, Sovjet-Unie, media, indoctrinatie, buitenlandbeleid, propaganda, Afghanistan, Polen, Olympische Spelen, onderwijs, kunst, CIA, Solzjenitsyn, Sovjet persagentschap TASS,   |