Samenvatting: | Wegens emancipatie gesloten is een keus uit columns over zeden en gebruiken in Nederland, die PAPATYA NALBANTOGLU van 1986-1989 voor Het Schoolblad, het vakblad van de ABOP, Algemene Bond van Onderwijs Personeel geschreven heeft in een tijdsverloop met een politiek-culturel klimaat waarin zich voor migranten een merkwaardige paradox heeft voorgedaan. Aan de ene kant wordt migranten voorgehouden dat ze het in Nederland, vanwege de toleratie en de democratie, fantastisch getroffen hebben. Aan de andere kant past de witte autochtone bevolking er wel voor op om zich werkelijk open te stellen voor de "allochtonen" die toch vreemden blijven.
De tegenstrijdige houding van de Nederlanders en Nederlandse instellingen is de grootste belemmering voor het emancipatieproces van migranten in de Nederlandse samenleving en een voedingsbodem voor racisme en discriminatie.
NALBANTOGLU's columns zijn kritisch, fel en geestig; geschreven vanuit een aktualiteit die nog steeds geldig is. Zij is betrokken bij de Nederlandse samenleving en confronteert de lezer in haar columns met zichtbare en onzichtbare onderdrukking, die zij signaleert om bij te dragen aan de bevrijding van migranten in een nieuw vaderland.
PAPATYA NALBANTOGLU (1945) is geboren in Nazilli in Turkije. Zij is beleidsmedewerker van het coördinatiebureau minderhedenbeleid in de gemeente Amsterdam.
  |
Trefwoorden: | racisme, onderwijs, taal, geloof, Turken, migranten, kinderen, vrouwen, OETC, ambtenaren, emancipatie, kinderbijslag, columns, leerplicht,   |